ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME

 Çocukluktan yetişkinliğe doğru bir geçiş dönemi olan ergenlik döneminde büyüme ve gelişme çok hızlıdır. Bu dönemdeki hızlı büyüme vücudun enerji ve besin öğelerine olan gereksinimini artırır.     Enerji ihtiyacı cinsiyet, yaş, büyüme hızı ve fiziksel aktivite gibi pek çok faktörden etkilenir. Bu nedenle ihtiyaçlar belirlenirken her birey bireysel olarak değerlendirilmelidir.
 

Vücutta meydana gelen fiziksel değişikliklerle birlikte bu dönemde yeme alışkanlıkları ve besin seçimlerinde de değişiklikler olur. Arkadaş çevresinin önem kazanması ile ev dışında daha fazla    zaman  geçirmeye başlayan bireylerde hazır gıda ve ve atıştırmalık tüketiminde artış görülür. Fast food türü gıdalar ve şeker tüketimi artarken süt ve süt ürünleri ile meyve ve sebze tüketimi azalır. Ayrıca  gençlerin büyük bir kısmının düzenli olarak kahvaltı yapmadığı görülmektedir.


 Bu dönemde gençler özellikle karşı cins tarafından beğenilme arzusu ile dış görünüşlerine oldukça önem verirler. Özellikle kızlarda kilolu olma kaygısı erkeklere göre daha fazladır. Kilolu olduğunu   düşünen bireyler zayıflamak için tek çeşit besinden oluşan oldukça kısıtlayıcı şok diyetler yapabilir ya da ilaç kullanımına yönelebilir.

 Ergenlik dönemindeki çocuklar yeterli ve dengeli beslenirse büyüme ve gelişmeleri zamanında tamamlanarak hastalıklara dirençli hale gelirler. Yeterli ve dengeli beslenmeme ise okul başarısına etki   etmekle birlikte demir eksikliği anemisi, büyümede ve gelişmede gerilik, obezite, anoraksiya nervosa gibi yeme bozukluklarına ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.